Argannoten kraken met een steen?

arganolie

Wist je dat de vruchten van de arganboom eerst op de grond vallen en dan geraapt mogen worden? Ze worden dus niet geplukt. Vervolgens worden de vruchten in de zon gelegd om te drogen. De vrucht bestaat uit drie lagen: de schil, de noot, en de binnenkant wat lijkt op een amandel. De beste manier om de noot open te krijgen is door middel van een steen. Dit wordt gedaan door vrouwen uit het dorp die dit generatie op generatie doorgeven. Dit kan ook machinaal gebeuren maar het voordeel van het handmatig kraken van de nootjes is dat de vrouwen een eigen inkomen kunnen verkrijgen. Daar zijn wij een voorstander van #supporthelocalwomen !

Als de ‘amandels’ worden geroosterd en vervolgens gemalen ( dit is een lang proces ), dan krijg je culinaire arganolie. Een etbare olie die je kan gebruiken in salades om mee te bakken en koken op een laag temperatuur. Deze olie ruikt nootachtig.

Als de ‘amandels’ niet worden geroosterd, in ons geval dus, dan krijg je cosmetische arganolie wat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het lichaam en het haar. De vitamines en anti-oxidanten worden behouden en daardoor is het dus een extra krachtige olie voor verschillende cosmetische doeleinden. Cosmetische arganolie heeft geen sterke geur en kan ook afhankelijk van het temperatuur veranderen van geur. In tegenstelling tot de culianire arganolie en andere eetbare olien is de cosmetische arganolie helemaal niet lekker om te eten, daar is het ook helemaal niet voor gemaakt. 

 

Hou voor andere leuke weetjes over de producten van Argane Izylar onze blog in de gaten.


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published